Chapewerken

Chape

Hieronder een korte uitleg over de verschillende toepassingen van chape:

 • Hechtende chape:
  Bij deze wordt de chape op een droogvloer geplaatst en door zijn samenstelling blijft hij hechten, langs de muren voorziet men randisolatie.
 • Niet-hechtende chape:
  Hierbij hecht de chape niet aan een draagvloer, deze is gescheiden door middel van een scheidingslaag: bv door geluidsisolatie isolatiematten, polyetheen folie (plastic),… Bij deze chape moet een wapeningsnet voorzien worden.
 • Zwevende chape:
  Hierbij wordt de chape op een isolatielaag (thermisch of akoestisch) gestort. Ook hier dient een wapeningsnet  te worden voorzien.
 • Chape voor vloerverwarming:
  Hierbij wordt de chape op de vloerverwarmingselementen gestort. Ook hier dient een wapeningsnet te worden voorzien.
 • Hellingschape:
  Deze chape gebruikt men om de helling op een plat dak en op terrassen van woningen of appartementen te creëren. Dit om een optimale afwatering te bekomen (zie isolatiechape). Ideaal is 1,5 à 2% helling richting afvoergoten (meestal bepaalt de architect het percentage).

 

Een alternatief voor wapeningsnetten zijn synthetische vezels, deze worden gebruikt op plaatsen waar wapeningsnetten moeilijk geplaatst kunnen worden.

Technische fiche synthetische vezels
technische fiche chape netten
Download hier de technische fiche van de chape netten.

Isolatiechape

UITVULLAGEN

Er zijn tal van mogelijkheden, wij werken meestal met:

Hieronder 2 redenen om isolatiechape te gebruiken

 • Om alle buizen weg te werken zodat er isolatie op geplaatst kan worden voor vloerverwarming ter vervanging van pur (deze isolatie kan desnoods door ons geplaatst worden)
 • Als er grote hoeveelheden chape dienen geplaatst te worden waardoor het gewicht te groot is voor de constructie, raden we aan om een laag EPS korrels te plaatsen waardoor het gewicht vermindert met 1500 kg / m³

Naargelang welk product u kiest, kan u de juiste info op technische fiches van de producten vinden.

Dit is een perfecte vloerisolatie, koude bruggen zijn uitgesloten. Het geheel wordt namelijk naadloos en zonder onderbreking aangebracht. Deze worden ook gebruikt voor hellingchape en worden dan in de gewenste helling geplaatst.

ISOLATIEPLATEN

Isolatiechape is de perfecte ondergrond om geluidsisolatie ofwel pur isolatieplaten op te plaatsen. Deze platen zijn perfect om vloerverwarming op te bevestigen. Op aanraden van de architect kunnen wij u verschillende soorten geluid en isolatieplaten aanbieden die wij eveneens naar uw wensen plaatsen.

Technische fiche Kingspan TF70